what do i think ?

what do i think ?
There was an error in this gadget

Sunday, 20 November 2011

result ooo result

wat masa skrg ni memang jarang on9... not in da mood yet...
damn!
result da nk kuar kamis ni... damn2!
bedebar sgt2!!!
mtk2 lulus ..
last sem... last exam.. last result in kskb sg buloh ni... perghhh
need 2 be ready..
sumpah ak nk lompat dpt result lulus semua nati... (^_^) V
hope my dream will come true..
peace.... natikan ape kptsn nye...  :)

Friday, 4 November 2011

exam fever is in session!!!

lama x update rasenye.. hua2.


mggu dpn exam dah... final exam lor..
bkn exam biasa... exam terakhir dari kskb sg buloh.. hehehhe
hepi but i da same time sgt2 risoo..
mcm2 yg lect ckp sal final exam nih...
scary dowhhh
adoii
mtk2 di permudahkan semua nye..
time2 cmni la muke mama n abah terbayang kat kepala..  rindu dah kt dorg... rndu dah kt fmly..
baru bape mggu dpt sni... tringt nasi ayam mama wat... tringt kt abh,,,, trinngat g mandi kt kebun abh... hehehe... sume lah....  :(
sgt2 memerlukan mama n abh skrg ,,, adik2 slalu je bermain di minda,.
lg2 adik siti nurhanan...
tiap kali tgk vid dier nyayi an,.. sebakkk sgt!
rindu la kt mek titty nih sowg... adik kesyngn abg ler... hehehe

oh yer..
kpd semua rakan2 seperjuangan K46
DO YOUR BEST!!!
ni exam last kite... n pertemuan terakhir mungkin bagi sesetngh kite
ok
sooo
do your best
n nk mtk maaf sgt2 coz ak rase ak x dpt hadir ke majlis dinner yg korg wat 2..
coz ade event dgn fmly
fmly must come first.
n ak org penting kt majlis 2.,
:)
next time kite reunion ramai2
hehhee
ape2 pon korg wat yg terbaikk..
dah ler yg sudah 2 sudah
mulakan buku baru
ubah prangai,
jd insan yg terbaik
all da best 2 all
ni peperangn kite yang terakhir sudah.
rabu nih. bersamaan dgn 9 aribln kot..
sooo
do your best... fikir kan hanya positif,,, so kite akan stay positif... ok....
all da best yoo!!!

n  t  lpas sumer dah setel ak akn update lg  (^_^) V

Wednesday, 26 October 2011

tension!!!!

adoiii... pnat weh nk setel kan presentation... sok pagi2 jumaat lg turn ak nk kne present... adoiiiyaiii
pe jadah heee
ak pon x tau amende yg ak  tulis
hhheheheh
hentam saja
nk kne fokus..
sbr ... x lama dah nk abis...
suasana time present ni  lebh kurg time blaja dlm klas dlu
sumer main laptop
wat keje
main game
ak??
on update fb n blog
hahaha
pe cer
hentam saja
dgn slide show ari slase yg berjumlah 137 ak dlt abis kan dlm masa 1o minit je..
ni 33 slide je mesti lg pantas seyhh
hahha
nk kne praktis ckp laju la nih.. hehehhe
 peace yaw'll

*ps: pn fadhilah pliss be in good mood 2morrow k... hav fun with my presentation. hehhhee

n by da way gudluck 2 all my fren in k46..
k46 do ur best.. !!!!!!

Sunday, 23 October 2011

Dimana Cantiknya Lelaki Dan Gagahnya Wanita ?

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni
rohani. Lelaki yang cantik adalah:-


1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang baik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.


Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan Yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki…



Dan dimana Kegagahan Wanita?

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada

kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-


1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.


Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.





Sabda Rasulullah SAW: “Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat” 
Surah Al-Ahzab : Ayat 71
“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, 
maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.”


Saturday, 22 October 2011

~no arms, no legs, no worries~

it's a lie to think that you're not good enough,
it's a lie to think that you not worth anything,

being patient is the most beautiful thing.
yes it is hard to do.
but when the times come, i would able to hold up high without anyone to help

no arms, no legs, no worries

~nick Vujivic~


pe korg fhm dgn ayt nih??? 
ayt yg penuh mksd tersirat ni diberikan oleh seorg motivator yg berjaya dan juga yg istimewa.. 
knape ??
die dilahirkan x sama mcm org lain..
tubuh bdn seperti biasa, namun dier x punya tgn dan kaki..
hanya badan jer
namn begitu dier tetap boleh melakukan kerja yg normal seperti org biasa..
berenang, bwk bot, memancing, n sebagai nye
x caye..
taip kt youtube search nama dier 2
kompom jmpe
dier menjelajah ke merata tempat ntk membantu org , terdiri berbilang usia, muda , kank2, warga tua,..
semua nya
dier kongsikan pengalaman idop dier tentang bgaimana dier lalui hidup dier.
memikirkan adakah dier akakn berjaya dlm idop
ader kerjaya kah bg org spertinya
adakah dier akan menjadi sorg ayh yg baik, adakah dier akan mempunyai seorg isteri
dan byk lg persoalan dier kupas kan
tlg sedar kan golongn remaja supaya tidak merosakkan masa dpan mereka dgn kegiatan x sihat.

dari ayt yg sy tnjukan diatas, adakah anda fhm ape yg dier mksd kan
ok lah
cmnh
dgn seringkas yg bleh 
sy simpul kan
dlm hidop ni, kite x leh cepat putus asa serta kecewa tanpa sebab
means never give up until you've done trying ur best
ok
so
jika suatu hari anda diuji dengn macm2 dugaan
hadapi dengn senyuman dan ketenangan
semua nih bergantung kpd pmikiran kite
kite kust sebb kite yg pikirkan kekusutan
cubbe ubah persepsi ubah dri
sentiasa senyum
InsyaALLAH kite ok , kite bleh lalui dgn tenang segala masalah di depan sana
jgn fikir kan kegagalan
dikirkan kejayaan yg dilalui oleh org yg bangkit dari gagal
sebb org yg x pnh gagal x kan dpt rasa ape itu berusaha dari kegagalan
org yg rasa apa itu berusaha dari kegagalan mereka lebih menghargai dan menikmati kejayaan yg dikecapi kerana mereka dapt rasa perasaan itu
mereka akan lebh bersedia dan lebh berusaha
x semua yg kite ingin kan akan dikecapi dgn serta merta
kite akan diuji dgn pelbagai ujian sebelom kite diberikan apa yg kite hajati..
pengalaman byk membantu sy ntk capai ape yg sy dah capai sehingga thp ini..
sy ucapkan syukr yg amat kpd ALLAH SWT kerana menguatkan iman dalm dri sy
ketebalan iman dpt tengkis segala anasir jahat di sekeliling kite
sabar merupakan kunci yg utama

k la
itu shj wat msa ini.. 

assalamualaikum dan salam 1 malaysia

~ V (^_^) ~



Friday, 21 October 2011

hari pertama di kskb sg buloh

 love this song ... ske sgt2...





smpai kskb kelmarin pukul 3 ptg..
sepanjang perjalanan 2 sumer ok.. Alhamdulillah,,
sumer slamat smpai dah geng kelantan
pg2 nih x tau nk wat pe..
tringin lak nk mkn roti telor banjir.. hehehhe
walau pon sg buloh ujan lebat nk mampus heingga air naik abis kt jalan..
still gak tringn nk mkn roti banjir.. wahhaha
fav 2..
hehehhe
ape2 pon keje ade lagi nk kne setel..
huhuh
damn...
byk nye keje..
k lah
nk out nih
nk p kg melyu
mkn roti canai..

t sy update lg.. da,..
assalamualaikum... n salam sejahtera..

Thursday, 20 October 2011

pengumuman!!!! hehehhe

dengan ini..
saya muazz adnan

ingin memaklumkan
bahawa, sesi latihan praktikal bg pelatih jxr januari 2009 - disember 2011 ,( bg yg dk pantai timur n sebahagian kedah) bahawa kami dah abis dah klinikal !!!!
hhahaha

sok saya akan bertolak ke kolej ku syg di sungai buloh..
y cepat>?
wahahha
saje je..
nk amk kunci awl.. nk tgk dpt bilik kt ner
lg pon nk kne wat keje y x ciap ag.
laww kt umah nih byk pktr penolakkan yg mnyebab kan x jd wat keje
hahaha
padahal (malas)
wahahha
ape2 pon
byk2 trima kasih kt jxr husm dan jxr di spital pasir mas..
sebb tnjuk ajar, teguran , serta blaja mkn minom..
kami mtk halal ilmu dan makn minum semua
segala ilmu yg kami blaja akan kami praktikkan k.
jgn esau
jasa mu sentiasa dikenang.
all da best guys.

c u all back at kskb k..
smoga perjalanan esk berjalan lancar dah tiada masalah.. aminn~

peace yaw V(^_^)V

Wednesday, 19 October 2011

~da last day~

arinih dah ari ;ast ak di kelantan n juga hari praktikal ak di kelantan... sok pg2 nk betolak ke sg buloh ntk final exam n final presentation..
soo
ape yg ak nk ckp..
kat sni memang terbaeekkk
...
ak sronok sagt klinikal kat HUSM KUBANG KERIAN
da best time of my life..
smlm kan lpas amk tandatngan jxr kanan, ak di ajukan 1 persoalan...
"kalau husm nk amk awk berkeje di sni mcm mana... awk nk x"
tergamam ak ntk menjawab hanya mampu tersenyum...
memang ini suatu peluang ntk kerja awl an..
tp syg plk bile dipikir kan ak kne kuar dari tajaan ku (KKM)
but if husm nk byr kontrak ak selama 4 thn khidmat dgn KKM, maybe ak akn pertimbangkan ..
hehehe
coz??
tmpat nih best dgt
even pesakit menimbun dtg..
tp ak tetap ok lakukan tugas..
ak bleh wat keje dgn tenang..
sebb persekitaran...
best..
tmpt keje selesa.
jxr semua nya baik2.. hepi2
bleh wat jd kwn semua....
best tau kat sni..
namun begitulah..
sebb tajaan yg lainj2
so x leh nk wat keptsan trus...
soo kne fikir kan dlu  :)


ok lah
gtg ade keje dah.. peace (^_^)

Tuesday, 18 October 2011

~~hepi`~~

yes2...
setel dah.... hahahhaha
kes semua ak ader 1250..
amik kau./..
nk bising2 lg..
i can do it la der..
saje je nk tgk mulot kau cmner
hahaha
nk tgk ko nk bising lg x ngn ak..
hahaha
tinggal sehari lg ntk ak klinikal kt husm nih..
pasnih tirai praktikal 2011 akn melabuhkan tirai nye.. :)
n fokus ntk kerjaya ak plk;..
seorg JXR der..
ahahah
money2 come to me..
(^_^) V
next plan??
kompol duit byk2 ..
nk bwk fmly pg cuti2 malaysia ..
kat mana?
ader laaa..
hahaha
rahsia :P
so that's for now... choww......

peace yaww  V(^_^)V

Sunday, 16 October 2011

mggu terakhir PRAKTIKAL

perghh
dah nk genap 4 bulan praktikal kat husm or maybe my home town babe..
hahah
so happy coz dah nk abis blaja..
nk balik dah kolej dah pg jumaat ni.
pagi2 lg nk btolak..
hhuhuh
dpt jmpe geng lama balik kolej nih
ahah\
lama dowh x jmpe dorg..
cm sialll
hahha
leh nk mula kan balik group ahli mersyuart lepas mkn..
hahhaha
ala2 group mesyurt tingkap;
hahah
oh yerr..
last week nih cm bangang
tension kot
nk setel kan kajian kes
projek spital
then mcm2 lg
selasa rabu nk kne jmpe LP nk amk sain..
hahah
ntk ape sain 2
nk jdikan bukti
untk melayakan masuk final exam sekaligus nk abis kan riwayt blaja kt kskb sg buloh
gonna miss it damn much??? hahhaha
donno yet,,,
maybe kot..
hahaha
all sort of things happen here
n it will be my precious memory :)
 special thanks 2 all my mentor n teacher here at husm kubang kerian..
this was da best time in  my life...
heheh
penglaman yg ak x kan lupe blaja kt sni..
.. dpt wat kawn..
even ader adik sekampong lg 2 dpt jmpe kt sni...
hehehe nama pe?? x pyh tau ..
heheheh


tension gler lah nk tulis2 kes nih
naik rabun mata ak tgk no n tulisan kecik(hahah tulisan ak makin keck dah)
tgn pon lenguh2
tp bab kate c dier..
aw x usaha memeang komfom kite gagal..
tp kalu kte usahaa beloom tentu kiter ggal lg..
sooo
keep moving onn
hhuhhh


orait,..
keep working hard..
huhuuhu

Wednesday, 12 October 2011

omg!!!

dlm masa 2 hari nih sy di kejutkan dgn beberapa peristiwa yg btol2 mendalam dlm hati sya ni...

 semalm dlm pukul 5.25ptg berlaku suatu kemalngn dpn mata sy yg melibatkan sebuah moto egos n sebuah lc 135.

kejadian berlaku sebab kecuai pembonceng moto ego 2....
dier main masuk je simpang umh dier n lambt bg signal.. nasb impak perlanggaran 2 x kuat n bleh dikatakan biasa..
namun anak 2 n seorg ibu 2 yg terlibat pasti trauma dgn kejadian itu..
syukur tiada kecederaan serius selain dari luka calar pada luaran sahaja... cmner sy tau??
well
i'm gonna be radiographer so i used 2 hav da experience about injuries.....  (^_^)

what i hav learn , i adapt it in my life..


second is this morning wednesday, around 7.15am , another accident occur in front of my eyes...
kejadian 2 berlaku betol2 dpn mata sy .. pak cik 2 baru je dari kubur(maybe melawat saudara kot) dier lintas jln x tgk kiri kanan n kete 2 plk memang sentiasa laju.. (mana sy tau??? sy tau coz ari2 selisih ngn kete sama n cara pemnduan yg sama... iaitu laju n berbahaya!!!) lagak cm pemandu F1 .. amk kau... laggr org yg x berdosa!!
sy dpt tgk pak cik 2 terbang coz kne langgar ngn sebuah kelisa yg boleh dikatakan dlm keadaan laju...
n pecaya atau x driver nye adalah a woman!.. damn!!!! rupanye ak slalu kalah ngn pempuan!!! but i was greatful..
why???
coz sy ni mash lg punye hati n sbar.....
x laju2 cm kete 2..
ari2 dk selisih ngn kete 2... n today..
ALLAH tnjuk kat sy ape yg tjadi kalau kite x sabar! betapa ak besyukr kpd ALLAH sebb bg ak kesabaran... bg ak ketenangan... ak x bwk kete lelaju ..
gerun n takut.
cmni la keadaan basikal pak cik 2.. huhuhu


byngkan ape korg rase lau korg kt seat driver 2... tgk pakcik yg ko terbang 2 melayg kt dpn mata korg... siap ader rmbut lg melekat kt cermin dpn kete 2... SUBHANALLAH!!! ALLAH MAHA KUASA,, pakcik 2 masih lg dipanjang kt umur... dier cumer cedera ringn .. luka2 di angota bdn.. coz kawan ak yg xray dier kt spital pasir mas pg td .... syukur nyawa nya mash lg dipanjangkan...
even ader org ingt he was a goner cause of da impact!..

huhu..
x terbayg dgn rambt melekat kt rmbut 2... fuh..... ngeri... darh memenuhi kpala pakcik 2 time ak angkt dier masuk van ntk antr ke spital..... YA ALLAH jauhi ak dari kejadian seperti itu...



 n da best thing is today... i've manage to do a projection that i never had daone before.... it was... a PA KNEE INTERCONDYLER( TUNNEL VIEW) tol x ak ckp nih.. hahaha... projeksyen nk tgk sendi lutut.... inter kondilar... tanpa bantuan yerr... berdikari... tq  kt JXR KAK TASNIM N ABG ALL atas tnjuk anda kamu berdua... senang rupenye... n ak sndri terkejut dpt wat tau... x perlu repeat... :P... opkos i hepi... 
(^_^) V hehhehe

ni gmbr yg ak berjaya hasilkan :



sy bangga jd pelatih jxr kskb sungai buloh... naik nama kskb sg buloh... hehhehe... n HUSM memang tmpt terbaeekk ntk pelatih jxr belajar berdikari...  i'm 100% agree with this statement!

cntik kn pic penutup nih hehehe

Tuesday, 11 October 2011

♥ kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah ♥

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


~ALLAH knows BESt!~♥

Monday, 10 October 2011

foward:nasib si gadisselalu puji tean lelaki di facebook :) (must read!)

Ada seorang kenalan aku (GadisXXX - Bukan Nama sebenar) di facebook yang rutin setiap harinya dipenuhi dengan status pujian terhadap BFnya, Pujian seperti baik, penyayang, cinta, bertanggungjawab dan segala macam pujian yang boleh membuat orang lain termuntah tanpa sedar setiap hari memenuhi wall facebooknya, kadang-kadang diri ini terasa ingin "Unfriend" kerana semak dipenuhi status gila dia, nak buat macam mana, kawan tetap kawan, terpaksalah terima.

So nak dijadikan cerita, baru-baru ini aku lepak dan online facebook di kedai mamak, dan si GadisXXX pun sedang online facebooknya juga dan seperti rutin biasa wall-wallnya masih dengan pujian terhadap BFnya yang bertuah,
Nak ditambah cerita lagi, apa yang terpandang didepan mata aku pasangan yang sedang duduk berkepit erat dengan penuh kasih sayang dengan adegan mencium pipi adalah BF kepada gadis yang malang iaitu GadisXXX, dianggap malang kerana bukan GadisXXX yang berada disisi lelaki tersebut tetapi Wanita yang jauh lebih cantik dan menarik, pasangan ini mungkin baru balik dari bershopping kerana banyak bungkusan barang diletak atas meja mereka.
Sambil aku menonton pasangan bermain wayang didepan mata bermulalah juga perbualan antara aku dengan Gadisxxx di facebook chat.


MistaBOM: "XXX,Salam, kau buat apa?"

GadisXXX: "Asignment, kenapa?"

MistaBOM: "Kalau aku tanya sikit kau jangan kata aku penyibuk pulak"

GadisXXX: "Cakap je la"

MistaBOM: "Kenapa kau asik puji sangat BF kau?"

GadisXXX: "BF aku sayang aku, mestilah aku puji, kau takde awek apa kau tau"

MistaBOM: "Apa bukti BF kau sayang kau sampai kau duk memuji 24jam"

GadisXXX: "Dia janji nak kahwin dengan aku, mestilah aku kena jaga dia betul2"

MistaBOM: "So kau yakinlah dia takde girl2 lain ke?"

GadisXXX: "Apahal kau cakap macam tu?, kau nak cari pasal ke?"

MistaBOM: "Saja je aku tanya"

GadisXXX: "Aku kenal BF aku, dia takkan tipu aku, dia memang cinta aku"

MistaBOM: "Oo macam tu, so mana BF kau? kau tak keluar dengan dia ke?"

GadisXXX: "Dia busy, dah sebulan aku tak date ngan dia, aku pun taknak ganggu dia sebab dia kata nak cari duit nak masuk minang aku, nanti dia dah free baru aku keluar ngan dia"

MistaBOM: "Busy??? sedih aku tengok kau..."

GadisXXX: "Kenapa?"

MistaBOM: "takda apa, kau nak dengar satu ungkapan tak?"

GadisXXX: "Apa dia?"

MistaBOM: "Tengok Taik Nampak Coklat, mesti kau tak pernah dengarkan?"

GadisXXX: "Bodoh ar kau..."

MistaBOM: "Lagi bodoh kau dari aku, bye Salam"


Dan selepas itu aku pun mahu caj notebook aku yang dah nak kehabisan bateri, di meja pasangan tersebut terdapat socket elektrik,
aku pun pergi untuk mencucuk plug charger meja pasangan tersebut. dan bermulalah perbualan pendek antara aku dan BF gadisXXX...


MistaBOM: "Bro, tumpang charge kat sini boleh"

LelakiXXX: "No hal"

MistaBOM: "Thank, banyak barang, baru balik shopping dengan awek ke?"

LelakiXXX: "Beli barang sikit untuk tunang"

MistaBOM: "Oo tunang, ingat ke awek"

LelakiXXX: "baru 2 minggu bertunang"

MistaBOM: Congrat bro..

LelakiXXX: thank bro.


Aku tidak akan memberi tahu kepada GadisXXX mengenai kes ini, supaya aku tidak dianggap penyibuk, biarlah dia sendiri dapat tahu dari orang lain.
dan aku amat kesian dengan girl2 yang akan melalui situasi seperti ini.

Tatkala perempuan terlalu gila terhadap lelaki, 
tatkala itulah lelaki main gila terhadap perempuan.

kepada girl2 lain, jangan duk puji dan bermegah2 sangat pada BF anda melainkan anda sudah "bernikah",
kisah ini bukanlah untuk mengutuk atau menghina, tetapi menasihat wanita supaya tidak ditipu,
aku lelaki aku tahu apa lelaki mahukan dari wanita,
bukan semua lelaki adalah penipu, dan bukan semua lelaki baik. 

Sunday, 9 October 2011

(things dat this now kids should do) :)

Drpd sujud kaki kekasih, baik sujud kpd Allah
~ Drpd cium kekasih, baik cium Tikar Sejadah
~ Drpd pegang tangan kekasih, baik Pegang Al-Quran
~ Drpd menangis untuk kekasih, baik menangis memohon Ampun drpd Allah
~ Drpd rindu kat kekasih, baik rindu kepada ALLAh..
~ Drpd peluk kekasih, baik peluk Mak dan Ayah ~
~ Drpd kejar CINTA, baik kejar CITA-CITA !!

Saturday, 8 October 2011

ape yg tlah berlaku slps pembentangn bajet 2012

lpas dgr PM kite dk bentang bajet 2012 , ak ingt kan ramai org yg hepi...but sadly yg sebalik nyer berlaku,,
sumer wat cm x puas ati sebb PM byk bg keistimewaan kepada golongn yg bergelar GURU & CIKGU

nk mrh wat pe
dari dlu lg itu la yg sepatut nye pm kte wat.... nape???
pk balik..
mana dtg seorg perdana menteri??? seorg jurutera?? seorg polis???
dari mana adal usul mereka??/
mereka x jd cm 2 lau dorg x de or x jmpe dgn golongn yg dipanggl guru...
semua nya berpunca kpd guru
mereka ni golngn mulia
ALLAH angkt darjat org yg menberi ilmu kpd org lain..
so why kite esti nk pertikaikn nape ckgu perlu diberi kenaikkan gaji yg lebh dari org lain...
pk balik
jasa seorg guru dibwa ke mati ilmu yg diajar..
sampai ke liang lahat jg masih digunakann
come on la...
jgn berfikiran koloot,..
pless/..
open up ur mind,,,
ni dk ckp pm kite pilih kasih ... x adil... mcm2 lah ak dgr
nasb tau pm wat bajet kali ni bela nasib rakyt..
law x ... derita la nk sara idop dgn keadaan ekonomi yg serba mahal zmn skrg ni...
syukur la k semua...
nasb tau pm kasi angkt duit kite semua.. law x???
lu pikir la sndri..
pm bg duit lebh ntk thn dpan..
keje kne lebh jgk,.,
habuan dah dinaikkan..
so jgn makn gaji buta je..
ni x ... keje cm melepaskan batuk di tangga.... tp gaji mau kaya cm mentri...
agak2 la..
kalu semua pm nak kasi naik gaji..
alamatnye muflis la krajaan malaysia..
aduhai... sykur la suara rakyt telah di dgr kembali oleh krajaan

n di pihak krajaan lak jgn nk tnjuk angkh atau smbng bile berckp tetng saudara sndri..
kate nk amalkan 1 malaysia..
ni sama2 kaum, malah agama pon nk gaduh2... ape celopp

sudah la,.. ubah prangai..
ubah persepsi..
kite perlu besatu..
jgn gadh2 lg..
rezeki 2 bile2 masa ALLAH bleh tarik balik jika kite x ikut perintah NYA


dah2
x yh nk jeles ngn org lain..
kite urusan kite... mereka urusan mereka,,,
kerja kite kite wat lelok ... ,moga rezeki kite ni halal n diberkati..
aman dunia akhirt..
2 lg elok dari dk cari gadh ngn org lain... okeyyyyhhhh

Monday, 3 October 2011

ciri ciri calon istri???(ikot perbincangn ngn abh)

hahahha,,...
ayah ak ckp.. jodoh cari la sndri...
cantik ke, lawa ke, jauh ke, dekat ke, ikut la..... ape2 pon nih syart yg abh nk abe kne ikut. kalu ikut syart ni abh tlg mu time mu nk nikoh... dlm erti kata lain, abh sponsor kenduri..

1. mesti pakai tudung n tahu psl agama(lg elok kalu kuat agama)
2. mesti ader kerja( bkn kerja biasa, kerja kerajaan sebb dapt jamin masa depan)
3. sopan santun berbudi bahasa
4. mesti bleh jg mama n abah bile mama n abah dah tua( t kne ckp cmner prangai abh n mama kt dier
5. dier mesti pandai masak tau... (hehehhe)
6. si dia perlu lah taat dgn suami n jgn mlawan( sebb 2 syart yg ke 1 & 3 penting)
7. kalu bleh bia la org m'sia hk alik sni jah...(jgn sampai sabh srwak) tp kalu dah nk jgk gak x dk apo... ikut syrt diatas sumer beres. :p

ikut syrt ni sumer abh follow u balik...
bila dua2 kerja ni hidop kite akn senang skit dari sorg yg keje.. bukn sebb berkira... kite kne sama2 pk masa depan....
baru bleh pakai brg2 mewah n brgn yg di impikan.. sebb sama2 dapt wat duit.
kongsi hidop..
kan2.... hehhehehe


so far , i've might have a candidate... heheh
KIV.. SECRET.... (^0^)

~is~ it ~monday ~or ~its ~already~ tuesday~

mlm yg sunyi... sedar x sedar isnin dah pergi masuk dah selasa...
pesakit??? urm.. boleh la thn..
tp ak x leh nk fokus sgt la mggu ni...
ade sesuatu yg sedang menlanda fikiran ak...
ak x tau nape ak leh tringt mende 2.
tringt kt dier
ak x pasti naoe leh jd g 2... setahu ak, biasa nya itu pertunjuk..
daya fokus ntk sesuatu kerja ilang..
cm org duk brangn je.. bahaya...

ape2 pon idop ni panjang,... perjalanan pon jauh lg... come on la muazz..
dlu ko kne ujian lg truk.. ko ok je lalui... tabah je ko hadpi..
ko jgn give up muazz...
Allah sedang uji diri kko skrg...
ko kne tnjuk kan ko kuat dan yakin dgn Qada' Qadar NYA...

buzz..!!!!! bgn2 jgn hanyut dlm dilema .
bgai menunggu buah yg x kan jatuh...
adus..
nape selama ni ak x pernah teringat mcm ni... ak x tau nape ngn dri ak ni... ak perlukan seseorg ntk selesai kan masalh ni... ketenangan yg ak cari dahulu kian menghilang... nampk nya ak kne cube cari lagi dan pertahan kan ketenangan 2..
ak kne fikir kan masa depan... ak kne kuat.... ak kne tabah....

org yg kuat dan tabah ak berjaya ..sebb??
ALLAH dekat dengn mereka yg sabar hadapai ujian Nya

ak ingin kan diri mu (^_^)



Lirik Lagu Dadali Di Saat Aku Mencintaimu 

mengapa kau pergi, mengapa kau pergi
di saat aku mulai mencintaimu
berharap engkau jadi kekasih hatiku
malah kau pergi jauh dari hidupku

menyendiri lagi, menyendiri lagi
di saat kau tinggalkan diriku pergi
tak pernah ada yang menghiasi hariku
di saat aku terbangun dari tidurku


aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencintai dirimu
aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencinta
menyendiri lagi, menyendiri lagi
di saat kau tinggalkan diriku pergi
tak pernah ada yang menghiasi hariku
di saat aku terbangun dari tidurku


semoga engkau kan mengerti tentang perasaan ini
maaf ku telah terbuai akan indahnya cinta (indahnya cinta)
maaf sungguh ku tak bisa (tak bisa) untuk kembali padamu
maaf ku telah terbuai akan indahnya cinta



aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencinta

Sunday, 2 October 2011

~.~.~.alasan mu...................................

Ikhlasnya hati sering kali disalah erti
Tulusnya budi tidak pernah engkau hargai
Berlalu pergi dengan kelukaan ini
Ku mengalah,ku bersabar

Bertentang mata seolah olah tiada apa
Berpaling muka ada saja yang tidak kena
Mencari sebab serta alasan yang kukuh
Supaya tercapai hajatmu

Manis di bibir memutar kata
Malah kau tuduh akulah segala penyebabnya
Siapa terlena pastinya terpukau
Pujukmu,rayumu,suaramu yang menagih simpati dan harapan

Engkau pastinya tersenyum dengan pengunduran diriku
Tetapi bagiku pula suatu ketenangan
Andainya kita terus bersama belum tentu kita bahagia
Selagi tidak kau ubah cara hidupmu

Ada rahmatnya bila tidak lagi bersama
Terasa jauh diriku ini dengan dosa
Ku tinggalmu walau tanpa kerelaan yang nyata
Kau tidak berubah

Bertentang mata seolah olah tiada apa
Berpaling muka ada saja yang tidak kena
Mencari sebab serta alasan yang kukuh
Supaya tercapai hajatmu

Manis di bibir memutar kata
Malah kau tuduh akulah segala penyebabnya
Siapa terlena pastinya terpukau
Pujukmu,rayumu,suaramu yang menagih simpati dan harapan

Engkau pastinya tersenyum dengan pengunduran diriku
Tetapi bagiku pula suatu ketenangan
Andainya kita terus bersama belum tentu kita bahagia
Selagi tidak kau ubah cara hidupmu

Katalah apa yang kau ingin
Selagi kau dapat berkata
Memang begitu sikapmu semenjak dahulu
Andainya kita terus bersama belum tentu kita bahagia
Selagi tidak kau ubah cara hidupmu

~~miss somebody~~


x tau nape ak teringat kt dier.... terfikir kan dier..... mana dier.... ape deir wat... dgn siapa dier skrg..
dier hepi x??? dier ok x???
....................................................................................................................................................................
tringt kt dier 2... cinta pertama ?? heheh
erm... yup..

hehehe  :)
ape pon masing ader masalah, n jodoh x de kot.. but i'm ok.... still anggp dier 2 kwn smpai mati... dier byk ajar ak tentng khidopan ni,
dlu memang ak ni agak sivik kot..
hahaha
skema g 2... tp kehadiran dier dlm idop ak time ak f4 dlu.... sgt2 bmakna...
smpai skrg ak masih terfikir bleh x law mnk pusing balik masa....
nk besama balik ngn dier...
nk cube elakkan perpisahan...
x leh an... huhuhu
ak berserah pada takdir...
namun masih menunggu keajaiban berlaku lg...
die tetap sahabt ak smpai bile2...
cume dier x dpt trime kenyataan n permintaan seorg shabt...
tp x pe
ak still dpt jg dier doakan kesejahteraan dier dari jauh n tanpa pengetahuan dier..
setiap kali tgk profil dier,,,,
tringt sgt2 masa dlu...
tringt suara dier.... muke manja dier...
seorg yg hepi go lucky... ape2 pon yg hitam n pahit x penah dier fikir n amk kisah.... bg dier ape yg penting kite mesti keep holding on, keep moving foward.... baru kite boleh hepi tanpa masalah. :) btol kata nya...
but.. tanpa awk sy lalui byk sgt masalah.... x de org dpt ganti tmpat awk....
i really2 miss u... miss u soo much....
but u wont remember me rite...
just another piece of memory dat just wasted...
people grow,people go .
and people change either .
skrg dier dah besar..
dier dah dewasa....
hope awk bjaya dlm kerjaya awk pilih 2...
ape2 pn kite doakan ntk yg terbaik bg kite bersama... jika kite memang di jodohkan , InsyaALLAH awk n sy akan kembali balik sama2


(^_^) all da best 4 u... i'll always remember ur special moment.. thanks 4 being there when i need u... n i do want u back badly.. i'm sorry i can't 4 get bout u..
u r my first love.... ~T.~A.~K.~

Tuesday, 9 August 2011

perbandingna antara lelaki dengan perempuan???

Mana YanG MeNaRiK PanDanGaN?
PanDanG BoLeH,JanGaN BanDinG
Seorang kawan bertanya, apabila aku memandang wanita, aku pandang di mana terlebih dahulu? Aku berkata pandang wajahnya. Dia bertanya lagi, selepas memandang wajah di mana pula akan kupandang? Aku tergamam kerana tidak cukup berani untuk menjawab walaupun jawapannya ada. Lelaki lain, aku rasa lebih kurang sama seperti aku, memandang wajah terlebih dahulu barulah mengalihkan pandangan ke tempat yang menjadi tarikan kedua selepas wajah.
Bagaimana dengan wanita? Di mana pandangan pertama wanita pada lelaki? Mungkin wajah, mungkin kaki? Aku rasa wajah yang dipandang duhulu kerana jarang ada orang memandang kaki kemudian wajah kecuali gadis. Di mana pula tempat kedua akan dipandang oleh wanita? Aku perhatikan setiap kali bersembang dengan wanita, mereka ada kecenderungan yang sama. Mereka memilih tempat kedua yang sama untuk dipandang. Dengan curi-curi, ketika lelaki berpandang ke arah lain, wanita akan menjeling ke situ. Lumrah kehidupan. Setiap orang ada daya dan tempat tarikan tersendiri.
Bagaimana apabila lelaki berjalan di belakang wanita, di mana ditumpahkan matanya? Secara jujur aku mengaku bahawa mata lelaki pasti akan tertangkap pada satu tempat yang serupa. Mengapa begitu? kerana itulah tarikan utama wanita apabila dipandang dari belakang. Wanita pula bagaimana apabila berjalan mengekori lelaki?
Apa yang dipandangnya?
Aku tidak mahu membicarakan minat lelaki atau wanita dan di mana mereka suka pandang kerana itu hak mereka. Tetapi aku cuma mahu mempertikaikan hak yang ada pada lelaki atau wanita membanding-bandingkan apa yang dipandangnya. Lelaki atau wanita gemar benar membandingkan fizikal - perawakan dan ciri-ciri luaran seseorang dengan orang lain. Malah ada yang sangat celupar. Apabila melihat benda yang tidak indah di hati, terus sosek-sosek dengan kawan di tepi. Apabila ternampak benda yang mengagumkan terus wowah-wowah. Ini tidak sopan dan dikira tidak menghormati peribadi orang lain.
Kita boleh pandang sehingga meleleh air liur pun tidak mengapa tetapi tidak boleh membandingkan dengan orang lain. Setiap orang dianugerahi ciri-ciri fizikal tersendiri yang harus dihormati semua orang. Kenapa kita tak boleh membuat perbandingan? Kerana perbandingan akan melahirkan penghakiman sedangkan bukan kuasa kita menghakimi fizikal sesiapa. Itu anugerah Tuhan. Anugerah Tuhan tidak boleh dipertikaikan sama ada oleh tuan punya tubuh atau orang lain. Mempertikaikan anugerah Tuhan hukumnya berdosa.
Perbandiangan secara diam-diam dalam hati masih boleh diterima, tetapi perbandingan secara terbuka sama sekali dilarang. Belajar hormati dan hargai orang lain!
Bolehkah kita memandang seseorang tanpa membandingkan dengan orang lain?

Thursday, 16 June 2011

kita ter tipu lagi tipah oii


Kat atas neh ialah gambar roti. Roti neh harga lama dia ialah rm1. Sekarang sudah hampir seminggu harga dia dah naik menjadi rm1.10. Memang kenaikan yang kecil. Iaitu rm0.10sen sahaja. Sama macam penurunan petrol ron 97 semalam. Cuma 0.10sen. Laa dah korang gak cakap 10sen tue murah. So kalau naik 10sen kira murah lah. Sama gak kalau turun 10sen. Kan kan kan? Ke nak soh aku sujud kat kaki najib pula? Takmo arh aku. Mampos lagi bagus. Heh.

Selain dari roti neh hasil tinjauan aku kat kedai runcit mendapati ;

roti gardeniar yang kaler hijau naik 20sen. Harga lama rm3.00. Sekarang rm3.20sen

Kicap cap kipas udang botol kecil naik 20sen. Harga lama rm4.50. Sekarang rm4.70sen.

Gas memasak naik rm0.50sen. Harga lama taktahu berapa pasal aku tak pernah beli. Keluarga yang beli. Tak silap aku dalam rm27 ke rm28 kot. Itupun aku dengar tokei kedai makan bersembang dengan pelanggan time tunggu nasi lemak. Pelanggan bercerita kat tokei kedai makan yang gas memasak dah naik 50sen. Dalam 3 hari dah. 

Sambung balik kat kedai runcit. Harga ayam bersih di perak untuk sekilo ialah rm9.50. Lagi 50sen nak dekat rm10. Apsal mahal sangat hah? KL pun kalah. Kat pasar dalam rm8.90 paling murah. Tapi ada harinya. Itupun kalau amek banyak2. Standard harga sekarang rm9 sekilo kat perak. Tapi bukan seme tempat leh dapat harga tue. Kat pasaraya leh dapat murah. RM6 sekilo pun ada. Tapi halal ke haram ke lue tanggung sendiri, aku tak campo.

Harga ikan sardin pulak rm6 untuk tin besar. Isi dalam? Kurang. Tak caya korang beli. Jenama brand. Aku dah beli beb. Aku tahu dulu harga dia rm5.50 - rm5.70. Dah naik dekat 2 bulan. Tapi kan dia naik harga = kurangkan isi ikan. Hehehe cantik. Bagus punya pelan menipu. Aku mesti puji. Heh

Ikan bilis pun naik. Sebab kenaikan aku tatau. Aku jarang beli ikan bilis. Tapi aku tahu kalau beli rm1 dapat banyak mana. Sekarang kalau aku beli rm2 dapat macam aku beli rm1 dua tiga bulan yang lepas. Sabar je lah.

Pendek kata kalau aku bawa rm50 untuk beli makanan seminggu, baik aku g mampos dulu. Biar aku takyah makan sampai bila2 boleh save rm50 tue forever. RM50 untuk makan 3 hari pun belum tentu lepas. Ini kan pula seminggu. Melainkan aku beli maggie je. Itupun dah naik. Hahahaha.. nasiblah. Nak buat macam mana. Anda undi barang naik, maka barang naik lah yang anda dapat.

kah kah kah

Sekarang padan lah muka masing2.

Wednesday, 15 June 2011

hAcKEr or CrAcKeR

jgn pk geng hacker 2 trok ker ape ke.... cube pk secara positif... berbaloikah duit2 yang mereka kate kononya gne ntk "maintaining" atau elakkan ancaman hacker ni??? sedangkan krajaan dah gne berjuta juta duit rakyat ??? knape? adakah duit yg diambil sebenarnya pergi ke tempat lain.. negara lain x gne pon duit rakyat dgn byk n tiada pon kes kne hack mcm kt malaysia ni??? cube renungkan.................

Sunday, 12 June 2011

cuti sem kt umah???

hhuhuhu...
best tol bile dkt ngn fmly
lama dah dk jauhan ni...
penat pon ader
mcm2 tugas ak kne wat.... hahaha
sparuh keje mak ak, ak rembt wat... relak skit mak ak
dua ari g kt kebun bapk ak kt jeli ....
dlm utan
atas bukit baru ada signal tpon...
hahaha

x sangka dlm utan tebal  2 ada line tpon.. full bar lak 2.... gile ah..
otw masuk emamng seram giler.. tgk jurang yang curam... perghh... tp.. navara lyn jer jln 2 cm mkn kacang kt sofa tgk bola klte lwn tganu...
hahahah
ngok ngek sggh bola smlm...
refree pon senget jah ak tgk.... yg kne tgk ckp x kne, time x kne  ckp kne... seligi kepala ko kang,...
nmpok sgt menipu nye.... huhuhu...
mende la ... ape2 pon ak lyn giler perlawanan smlm....memang sengit
klate wat lagi k... t rampas balik piala 2.... xper piala 2 kt sebelah kite je pon... x jauh sgt... bg la kt geng penyu 2... kang x pasl2 menangs plk penyu skali lagi..
mak aih... gelap dah langt... nk ujan plk dah ni... xpo la.... smpai d sini dlu... peace ya'll

Sunday, 29 May 2011

i love xray jelajah sg sendat

best giler la... memang kenangan yang x dapt dilupekan....
all out having fun...
sape yg pg?
ader za, mia,asma,efa,rina n ecah itu yg gurl
yang laki, ak, roni,adie,denis,ander,ustaz,anip n gewe dio,
bezz sgt....
lihat la gmbr2 yg menarik
biarkan gmbar yg beritahu apa yg kami lalui semua nya...
tidak dpt digmbr kan dgn kata2...  :P






 semua nya ter senyum tau.... ader lgi.....





















last pic ni cantik.... tp air terjun ni,... hehehe

hope sem dpn kite dpt jmpe lg k... t kite pg lg kt sni ramai2 ok shabat ku semua.... best time eva!

Saturday, 28 May 2011

meh baca,... ak share dari wall sahabt ak....




sume harapan n impian aku musnah..
aku meneruskan life aku sbgai sorang student..
tapi aku sunyi..dia ambik 2thn life aku..
n now aku dah x pk boy..kapel jaoh skali..
pengalaman lepas bnyak mngajar aku..dia ada sms aku selepas beberapa hari aku balik dari utm..
dia mntak maaf n mntak aku lupa dia..sengal..ingat mudah ke??dia xde prasaan ke??
dia nak aku mula kan hidup baru n wish gud luck utk aku..
sakit hati aku dgn sms tu..
aku cuma reply thanx a lot n mntak jgn ganggu aku lg..aku gak wish dia bahagia dgn tunang dia..
lepas tu dah xde berita dari dia..


1 april 2010..

3bulan berlalu..bulan ini adalah bulan utk bday dia..aku xdpt lupa bday dia..namun aku dah ok sket dari dulu..
juz pk nk tumpu pada study n dpt kje elok2...n prinsip aku, no boys no cry..
lagi seminggu bday dia..adui la..nape bday dia sgt kacau aku..bila ingat bulan 4, msti ingat bday dia..
hari ni aku cuma ada klas ptg..nasib baek..xde mood nak blaja pg ni..huhu..nak study pn xde mood..so, juz bermalas kt katil la..huhu..
dan aku terlelap..dalam tidur, dia hadir dalam mimpiku..hmm...wajah yg sangat aku rndu muncul d dpn aku..dia senyum dan dia ckp nak jumpa aku..
aku nampak dia nangis...
jam yg aku set pada pukul12tghr brbunyi...aku tjaga dan mematikan jam...hmm...nape ngn dia??tdo siang, mainan tdo je tu...
aku trus bangun dah brsiap utk ke kelas pada jam 2ptg..aku mandi, lunch n solat zohor..dlm doaku, aku pohon kebahagiaan dan keselamatan dia..
air mata aku menitis lagi..

sewaktu kelas dijalankan, handfon aku bergetar..ada call dari 1 nombor yg x dikenali..aku abaikan..kalau penting, orang tu akan call aku lagi..
namun, panggilan itu berlanjutan sehingga 5kali x djawab...aku mula rasa x sedap hati..
selepas klas, aku call nombor tadi...

"assalamualaikum.."
"waalaikummussalam..sape ni??"
"erk..saya tasya, gurl yg bf awk ckp tunang dia hr tu..."
"so??awak nak ape???"
"sabar jap..dgr dlu pe saya nak gtau...sbnarnya, saya bukan tunang dia..saya sepupu dia..n saya tau awak gf dia sejak awal hubungan korang..
n hari tu saya xsangka dia knalkan saya sbgai tunang dia..saya tkejut jugak..awak..dia sakit..dia buat cmtu sbb dia nak putus ngn awak..
dia xnk awak tengok dia sakit..n dia xnk awak merana nnt..dia nk rhsiakan pnyakit dia dr awak.."
"what???dia sakit pe??awak jgn nak wat cerita laa..."tanpa aku sedar, air mata aku laju mengalir d pipi..
"kanser...kanser otak..n skarang pluang dia tipis sgt..doc pun xdpt buat pape dah..dia degil..xnk operate..awak...he's dying..
doc ckp dia mgkin ada masa dlm 3mgu je lagi..skarang, bnyak bnda dia xingat..kanser tu dah serang bhgian ingatan dia.."
aku terduduk, xmampu nak cakap pe ag..
"awak...dia kt mane??"tanya aku dlm esak tangis yg cuba d kawal..
"sabah..saya rsa baik awak dtg..jmpa dia sbelum trlambat.."

teringat balik kata2nya beberapa bulan lps sbelum kitorang putus..

"makcik, nnt dah kwen, n dh tua nnt, kalau saya nyanyuk, awak nk jaga saya x??"
"tapi kalau x salah saya, pratus nyanyuk lg cepat kna kt pmpuan kan..."
"ala...tu kajian laa...jwb laa.."
"mesti la jaga..everythg pasal awak saya jaga punya laa.."
"even saya xkenal awak??"
"yup..insyaAllah."
"kalau saya nyanyuk masa muda ag??maksud saya, b4 kita kawen.."
"ada ke??"
"ada laa...tapi jarang sgt la kot.."
"pakcik betul la dia ni.."
"jwb laaa...."
"hmmm...jap..awak save saya kt mane sbnarnya?? kat otak awak or hati awak??"
"hati laa..npe??"
"ne de org nyanyuk kt hati..ish..so, xde alasan awak nk lupa saya..hehe.."
"hmm..org tnya serious laa..."
"hmmm...camne ek?? ha!! saya akan brkenalan semula ngn awak..dan buat memori baru ngn awak..hehe.."
"awak x tinggal saya n cari org lain??"
"saya sayang awak la...u r the 1 n only kan.."

rupa2nya dari awal prkenalan kami dia dah tau tentang pnyakitnya..patut la dia prnah gtau yg dia sakit kpala..
bila tnya nape, dia ckp sbb stay up buat assignment..tp jarang sgt la dia mengadu..
n dia decide nk putus lepas dia dapat tau ingatan dia akan hilang..sebenarnya dah banyak tanda dia tunjuk kt aku..
tapi aku xpnah nampak..n patut la dia suka ckp pasal mati..n pada masa tu,segala kekuatan aku hilang..

camne aku nak g sabah??tket mahal..bila check tket, plg kurang pn rm400 utk air asia..tu pun utk nex week..
k..aku book yg tu..tpaksa la tunggu lagi seminggu n kebetulan ada cuti khas seminggu masa tu..
tiap2 hari aku doakan kesihatan dia dalam tangisan..terasa lambat masa berlalu..


8 april 2010..

aku menaiki bas utk ke kl..n menaiki teksi utk ke airport..penat pjalanan yg tpaksa aku tempuh langsung x terasa..
demi dia yg aku sayang, cinta..


9 april 2010..day 1

akhirnya, aku tiba di kota kinabalu, sabah..d sana, tasya telah menunggu ketibaan aku..
dan kami terus menuju ke hospital..

sampai d hospital, perasaan aku bercampur baur..
tasya dah gtau aku supaya tabah n sabar bila tengok dia nnt sbb dia bukan lagi org yg sama aku knal beberapa bulan lalu..
pintu ward03 aku tolak perlahan dan aku nmpak sekujur tubuh terbaring lesu, lena d katil..tasya mengekori aku dari blakang..
d sebelahnya seorang perempuan yg agak berusia..aku yakin itu adalah ibunya walaupun kami x pernah bertemu..
aku salami ibunya..kami berpelukan dalam tangisan..ternyata ibunya mengenali aku..dia meminta aku memanggilnya ibu..
ibu memberi laluan dan membiarkan aku dgn si dia...

hampir x ku kenal insan yg amat ku sayang..badannya kurus melidi..mukanya pucat dan kepalanya botak..
sebak...npe sampai macam ni keadaan dia??aku tenggelam dlm tangisan..badan ku sangat lemah..dan aku rebah d tepi katil dia..

awak...sampai hati awak tanggung sakit ni sorang2..awak..siapa saya kt hati awak??
bukan kita dah jnji nk susah senang brsama??n saya dah jnji nk jaga awak..

aku terjaga dan memandang sekeliling..aku mncari kelibat dia..aku nmpak tasya mghampiri ku..

"tasya..dia.."
"sabar wak..awak pengsan..dia dah sedar..pergi la jumpa dia..kt bilik sebelah.."
perlahan2 aku bangun dan memasuki bilik nya..
aku nmpak dia bersandar lesu d katil sambil memegang handfon..bila dia sedar kdatangan aku, dia berpaling padaku, memandangku..
namun, pandangannya kosong..keningnya berkerut tnda x mngenali aku..
dlu, matanya tersenyum setiap kali memandang ku..dugaan apakah ini??

"assalamualaikum.."sapa ku..terasa hangat d mata..namun tepaksa aku tahan..xnak dia nmpak aku nangis..aku duduk atas kerusi d sebelah dia..
dia cuma senyum padaku..
"kita kenal ke??"
aku mengangguk..terasa suara tersekat d kerongkong..
"awak sape??"
"kawan...kawan yg sangat rapat.." x ku sangka itu yg terkeluar dari bibirku..
"oo...sayang??"
aku terkejut..adakah dia memanggil aku sayang??
"erk..sebenarnya tadi saya tgk gambar2 kat handfon..saya rasa ni awak kn??n saya save dlm folder sayang"
dia menunjukkan beberapa gambar yg dsimpan d dalam handfon dia..
"ye saya.."
"nape kita rapat sgt??ni gambar bila??nape saya save awak sbgai sayang??"
tembok air mataku musnah lagi..aku xtau camne nk jwb setiap ptanyaan dia..
"sebenarnya, dulu kita 1 matrix..dh hampir 3 thn kita kenal.."
"oo..sori wak..xtau.."
"awak x ingat saya???"
"maaf..tp knape sayang??"
"sebab awk slalu ckp awk sayang saya.."

tapi..doc ada gtau yg ada kemungkinan ingatan dia akan kembali..tp mgkin skjap je la sbb kanser dia dh besar..
lps tu x ingat balik..tu pn, peratus utk ingatan dia ok sket sgt..
tp, ibu ckp, stakat ni, dia xpernah ag dpt ingat pape n hope kehadiran aku blh tolong pulihkan ingatan dia wlaupn skejap..
shari suntuk aku dgn dia..kami mcm baru kenal balik..tp cpat msra..dia mcm sedaya upaya menyembunyikan sakit yg dia tanggung..


12 april 2010..day 4

3hari berlalu..n hari ni hari ke 4..keadaannya masih x berubah..aku selalu berada disisi mnemaninya..slalu aku ceritakan kisah2 kami dahulu..
tapi aku xgtau dia ape yg aku ceritakan itu trjadi antara kami..aku gtau tu cte yg aku bca dlm sebuah novel..
n dia cuma sbgai pndengar setia..tiap2 hari aku berdoa supaya ingatannya pulih..awak...saya rindu nak dgr awk pnggil saya makcik..
lagi 4 hari bday nya akan tiba..mgkin aku akan sediakan sebiji kek utk dia d hospital..ibu stuju dgn cdngan aku..


13 april 2010..day 5

seperti biasa, aku bangun pada jam 6pg..mmg dah 4mlm aku tdo kt hspital..aku xnk tinggal dia sorang..
lgpun xkn nk bia ibu yg jaga..ayahnya pula uzur..tp xseperti hari2 lain, pagi ini dia bangun awal dr aku..biasanya dia akan dikejutkan pada
pukul7pg utk makan ubat..aku nmpak dia duduk brsandar d katil dan leka dgn handfonnya..

"awak..awal bangun..xleh tdo ea??"
dia memandangku dgn pndangan yg redup..ya!!pandangan yg sama dgn masa matrix dlu!!matanya tersenyum..
"makcik.."berderau darahku mndengar panggilan itu..
"a..awak ingat???"
dia mengangguk...mengalir air mataku..aku memanggil nurse memandangkan doc xde awal pg cmni..
tapi aku dberitahu lagi sjam doc akn tiba..

"makcik.."dgn senyuman dia memandangku..
aku hnya mampu mengangguk..sebak sgt..aku telah memaklumkan pada ibu tentang pkmbangan dia..
"saya rindu awak...dh lama awak kt sni??"
"awak langsung x ingat??"
dia menggeleng..
"4hari.."
"awak jgn tinggal saya k..saya mntak maaf sbb tpu awak..saya xbtunang pn..dia kzen saya..saya syg awk.."
aku sebak..
"xpe wak..xpe..jgn pk smua tu lg..saya pn sayang awak..saya dh tau smua.."
"tapi saya lg sayang awak..haha"
ye...dia dah kmbali..som1 yg xprnah kering idea utk sakat aku..aku tersenyum..dia nmpak agak aktif hari ni..
syukur padamu ya Allah..lg 3 hari bday dia...

14 april 2010..day 6

hari ini doc dah benarkan dia pulang..ingatan dia masih ok..tp, doc ckp jgn menaruh harapan yg tinggi..
walaupun ingatannya dah pulih, tapi ia mungkin utk seketika je..keadaannya yg sebenar adalah sgt kritikal..
pmbedahan dah x brguna lg..kanser dia sgt cepat merebak..dan doc pn pesan gk supaya cpt2 hntar dia ke hospital jika berlaku pape..
aku terpaksa tabah dgn sebarang kemungkinan..tapi hari ni dia mcm sgt shat..
mlm tu aku tdo d rumah dia..n lusa bday dia..


15 april 2010..day 7
d rumah dia..

"hmm..awak.."
"ye.." dia mghampiriku..
"saya nak awak ambil ni balik blh??"
dia mghulurkan 1 kotak kecil padaku..aku mnyambut kotak tsebut dan membukanya..
cincin silver dgn 1 permata..the 1 n only..cincin yg aku pnah pulangkan padanya 1 masa dhulu..
aku mngangguk dan senyum..
"thanx..tau x, sebelum saya kasi cncin ni kt awak hari tu, saya pakai n xpnah bukak tau.."
dia tsenyum..
"ek???"
"ye..."
"awak..saya rasa kn bday saya tahun ni plg bmakna kot.."
"ek??nape??"
"sbb 1st bday sy clbrate ngn awak kn.."
"yup..so??"
"mcm xde prasaan btol mkcik ni.."
"haha..xde la..k..pakcik..awk nk hdiah pe??"
"saya nak makcik saya..."
"ek??makcik shida??nnt saya gi panggil dia.." makcik shida adalah adik kpada ayahnya..
"bukan la.."
"hbs tu??"
"three..hehe.."
"tengok..main2 lak.."
"xdela..k..sesious..saya nak awak.."
"haha..ngade..dah mmg i'm yours kan.."aku ketawa..namun tiada segaris senyuman pada wajahnya..
"saya serious wak..masa saya dh xlama..doc ckp saya ada lg sminggu kan.."
"nape ni..jgn la ckp cmtu.."
"saya dh xde masa utk sembuh.."
"kita kawen.." dia tersentak dan merenung mataku..tajam.
"haha..jgn nk mngarut la..nk jadi janda awal ke??"dia ketawa..
"saya nk kawen ngn awak walaupun skejap..at least kita blh hidup bsama.."
"ntah esok, ntah lusa saya mati.."
"saya nak kawen ngn awak even utk 1jam.."
"kalau saya mati sebelum tu??"
"saya nk jadi wife awak even utk beberapa minit.."
"jgn nk ngarot laa..tolong jgn ckp bnda xlogic blh x??saya xnk kawen dgn awak.."dia terus tinggalkan aku kt stu sorang2..
seriously aku nk kwen ngn dia..even utk beberapa minit atau lg skejap dari tu..
aku merenung cincin d jari manisku..sayu..
besok bday dia..

16 april 2010..

HAPPY BIRTHDAY SAYANG..
aku sibuk d dapur brsama ibu mnyiapkan kek..hari ni kami buat mkn2 sket n jemput gak semua sedara n kwn2 dia..
malam pulak buat doa selamat n solat hajat utk dia..moga Tuhan panjangkan umo dia..

"bu..aku mau kluar kjap.." dia mnggunakan dialek sabah bcakap dgn ibunya..
"ish..kamu ndak shat bah..d rumah jak laa..."
"shat jak bah..kjap jak..awak...boleh la...pujuk ibu..kjap je..jnji.."dia meminta smpatiku..
"ala..saya setuju ngn ibu..tp nak kuar ngn sape??"
"sorang..drive.."
"ndak boleh.."ibunya xmemberi keizinan..
"hmm..ibu..saya temankan??" aku cuba meredakan suasana..
"klu mcm tu, ok jak.." ibunya senyum..setuju..
"erk..xpyh la..awak tolong ibu kat dapur..ala bu..aku boleh drive..aku shat jak..dkat jak..kdai depan sana..mau ambil barang.."
"barang pa??"
"ada laa..."jwbnya sambil memandangku..
"ya la..ya la..balik cepat.."
"baek madam.." terus dia mncium pp ibu..ibu mcm tkejut tapi membiarkan je..
mmg slalu klu nak pergi jauh, contoh klu nak balik uni, dia akan mncium pp ibu..dah trbiasa kot..
"makcik syg..saya gi dlu k..tengok2 ibu tau..bu..aku pegi dlu.."
"ya la..hati2 drive.." ibunya sempat berpesan..

setengah jam kemudian..telefon rumahnya berbunyi..ibu minta aku jawabkan panggilan tu..

"assalamualaikum.."
"waalaikummussalam..ni rumah en. aliff aizam ke??"
"ya..saya kawan dia.."
"cik, en. izam kmalangan..dia d hospital skrang..mnta tolong maklumkan kluarga dia k.."bagai nak luruh jantung aku mndengar brita itu..
"kmalangan??bgaimana keadaan dia encik??"
"dia xsedarkan diri..dia trbabas dan memasuki lorong sebelah..maaf cik..sila ke hospital skrang.."
"baek la..treima kasih encik.."sebak d dada xdpt ku kawal..

aku memaklumkan keluarganya brita trsebut dan kami brgegas ke hospital..

d hospital..belum sempat kami brjumpa dgnnya,
"maaf..ni kluarga en. aliff aizam ke??"
"ye..keadaan dia cmne doc??"
"cik..maaf..kecederaan dia sgt serious dan phak kami dh cuba sedaya upaya..Tuhan lebih mnyayangi dia.."
aku terduduk..ibu memelukku..kami hanyut dlm tangisan..aku cuba tabahkan hati..ya..Tuhan lbh mnyayanginya..
tp knapa begitu awal dia prgi??
doc ckp dia ada lg sminggu kn??

aku dan keluarganya terus mnuju ke bilik d mana dia dtempatkan..mnggigil tanganku memulas tombol pntu...
prlahan2 pntu dbuka..skujur tubuh kaku berselimut kain putih..itu lah yg prtama singgah dmataku..
aku mghampirinya..prlahan2 aku membuka kain yg mnutupi wajahnya...kepalanya berbalut..berderai air mataku..
menurut doc, dia trhantuk pada stereng..n hantukan yg kuat juga dah beri kesan yg bahaya pada kanser yg dihidapinya..

"selamat hari jadi yg ke 21, sayang.."sebak aku menutur ucapan itu..

"awak cik alyaa maisara ke??" satu suara menyapaku dari blakang..aku brpaling, mnyapu air mata..
"ya saya.."
"barang ni saya jumpa di dlm kereta mangsa..saya rasa ia kepunyaan awak.."
aku mnyamput sebuah kotak baldu kecil dan sekeping sampul surat..
"terima kasih.."
kubuka kotak baldu comel tersebut..sebentuk cincin emas dgn sebutir berlian..the 1 n only..sebak..
rupa2nya dia kluar utk membeli cncin ni d kdai..
dan perlahan2 aku mengoyak sampul tersebut dan mengeluarkan sehelai kertas biru dari dlmnya..
biru..warna kgemarannya..

"sayang..
my 1 n only..
saya tau hari ni bday saya..tapi xsalah kan kalau saya nak kasi hadiah utk awak..
kan saya x sempat kasi hadiah bday utk awak hari tu..so, terima la cincin ni..
saya buat keje part time masa blaja, kumpul duit nak beli cincin..
nak tunggu kje takot xsempat..kan dah janji ngn awak nak tuka yg silver kpda emas..
anggap la cincin ni cuma hadiah dari saya..
saya xberani nak lamar awak..masa saya xlama lg dah..
tp prcaya la..saya sayang awak..
awak..
saya mnta maaf sbb pnh kecewakan awak..
sebenarnya saya sendiri pn merana dgn apa yg saya buat..
awak xnk saya ganggu awak kn..kita jauh, x contact n xde berita dari awak mmg buat saya lg sakit..
n kesakitan tu lg menyiksakan dr penyakit yg saya tpaksa tanggung..
saya sayang awak..sbb tu saya buat camtu dgn harapan awak blh cari pengganti saya..
awak..
masa prmohonan ipta dlu, last minit saya tukar prmohonan saya..
saya xnk dekat ngn awak..saya xnk awak tau saya sakit n xnak awak tengok betapa teruknya saya..
awak kekuatan saya..maaf sbb tipu awak..saya x bermaksud..
awak..
kalau saya mati, brmakna saya cintakan awak smpai saya mati..
u r my 1st n last..
u r my everything..
saya doakan awak brbahagia hingga ke anak cucu..

alyaa maisara, aliff aizam tetap sayangkan awak selamanya..
the 1 n only is you"

Friday, 27 May 2011

mas kawin mahal??? wajarkah???

mas kawin jgn mahal2 tau... hhehehe... best jgk dgr cramah ustaz idrus ni.... leh jd panduan ntk kite cari calon istri....

this is what i think about someone who is so called an educator on now days...

seorg yg ingin memberi ilmu kpd seseorg yg memerluka ilmu disebut guru atau pendidik...
org yg x berilmu bagai hidup tanpa panduan..
namun sejak kebelakangn ni an, ak tgk , asal dah mcm bdk2 prngai..
pilih kasih, ?? memilih??? dah mrh x tetntu pasal??
y ??
nape semua ni harus terjadi..
adakah kreadibiliti seorg guru atau pendidik telah menurun??
pelik jg bila ak fikir kan....
knape bleh terjadi?
adakah faktor tidak diberi pendedahan yg sepatt nya tidak diberikan oleh "beliau"???

zaman skrg, mcm2 dah jd... ader kes kne lempang dgn guru hingga menyebab kan kecederaan yg sgt2 serius... knape cikgu, knape guru.... knapa ...?? mengapa???
dahulu cikgu mngajar kami tentang sikap bersabr..... berhati pert... mengapa semua itu hilang dari dada cikgu sndri???
sy bukn mnyalahkan pihak guru semata mata... di kalangan murid, plajar, penuntut jg apa kurang nya.... mudah sgt terpengaruh dengan pengaruh luar.... budaya ganas..... brutal diagung2 kan.... apa yang kita dapt...

ingt berkat ilmu yang kita blaja adalah terletak pada guru... x berkat ilmu , sush kita nk berjaya.....

hope , kite sama2 dapat berubah,,, agar kite dapat jalani hidp yg berpandukan syariat islam......

sekian assalamualaikum.... slamat hari guru kepada semua guru..... jasamu ku kenang hingga ke akhir hayat